Brainport-ondernemer legt zwaktes rond Nederlandse innovatieklimaat bloot
Eindhoven, 31 januari 2020 – Er is veel te doen over het belang van startups, voor het concurrentievermogen van Nederland en de innovatiekracht die nodig is om antwoorden te vinden op de grote uitdagingen van vandaag en morgen. Maar gek genoeg zijn we helemaal niet zo zuinig op het handjevol startups dat zich met echte baanbrekende innovatie bezighoudt, is de conclusie van Brainport-ondernemer Henk Zeegers. Zeegers was mede-initiatiefnemer en directeur van Rose, een startup die met haar gelijknamige zorgrobot voor een revolutie in de zorgsector zou gaan zorgen, maar in 2015 gedwongen was te stoppen door een gebrek aan vervolgfinanciering. Hij verdiepte zich in de vraag wat er precies misging bij ‘Rose’, vond parallellen met andere startups en plaatste de ervaringen in een bedrijfskundig kader. Vandaag verscheen van zijn hand het boek Start-up or Start-app; Why breakthrough startups often fail. Henk Zeegers: “Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar antwoorden, na het falen van Rose, mondde uit in dit boek dat van verschillende kanten belicht waarom veelbelovende doorbraakinnovaties stranden, hoe ecosystemen verbeterd kunnen worden en wat de belangrijkste valkuilen voor startups zijn. Ik hoop hiermee met name startende- en aspirant ondernemers te inspireren en coachen op hun reis door startup-land.”
Elk jaar weer worden rond de 200 nieuwe startups in Nederland opgericht.Slechts 5 tot 10% hiervan groeit uit tot een succesvol bedrijf. Het is dus niet zo eenvoudig in ons land om als startup het hoofd boven water te houden. Bovendien gaat het bij de meeste startups om bedrijfjes die weliswaar een succesvol nieuw businessmodel bedenken, maar technisch gezien niet meer doen dan bestaande technologie toepassen –‘Start-apps’ noemt Zeegers ze (ook refererend aan de apps die deze bedrijven hoofdzakelijk maken). Echte doorbraak-startups, die zich bezighouden met nieuwe, baanbrekende innovatie, daar hebben we er maar een handjevol van. En die moeten we koesteren, zo bepleit Zeegers, want juist die maken voor onze economische welvaart op de langere termijn het grootste verschil.
“Natuurlijk moet de ondernemer het in de eerste plaats zelf doen maar waar ik in mijn zoektocht ook steeds weer op stuitte was het gebrek aan een goed klimaat voor deze startups. Risicomijdende private investeerders, het oerwoud van subsidieregelingen waar je als klein team je weg door moet vinden, een ecosysteem waarin partijen zich weinig ‘gastvrij’ opstellen en een overheid die op de rem trapt als het economisch een tijdje tegenzit. Waarom zorgen we niet voor één loket waar startups terecht kunnen voor hulp op maat, en maken we kennis, bijvoorbeeld vanuit universiteiten, niet toegankelijker. Ook gerichte samenwerking met gevestigde bedrijven kan helpen om producten op de markt te krijgen waar dat nu (net) niet lukt, omdat die het apparaat en de vaardigheden hebben die startups nog moeten opbouwen. Dit soort zaken kan een doorbraak-startup maken of breken.”, aldus Zeegers.
Tips & trics
Behalve aanbevelingen om de ondersteuning aan doorbraak startups verder te verbeteren, helpt Start-up or Start-app startende- en aspirant ondernemers om de belangrijkste valkuilen te herkennen en omzeilen. Het falen van doorbraak startups is vaak ingegeven door technologische complexiteit of omdat de afstand tot de markt door ondernemers wordt onderschat. Het gros overleeft de zogenaamde ‘Valley of Death’ niet. Zeegers: “Er zijn grofweg drie paden die je kunt bewandelen om je kansen op overleving te vergroten. Naast op zoek gaan naar een investeerder kun je aansturen op verkoop nadat het bedrijf een bepaalde waarde heeft bereikt, of je kunt een eerste versie van het product op de markt brengen om cash te genereren voor de doorontwikkeling tot eindproduct.” Zeegers behandelt de drie modellen in zijn boek. “Of het Rose had gered weet ik niet, maar het is dit soort inzichten dat voor ons verschil had kunnen maken.”
V.l.n.r.: Erik Veurink, Henk Zeegers en Kees van Hee.
——————–
Noot voor de redactie (niet voor publicatie): Voor meer informatie, fotomateriaal, een recensie-exemplaar of interview kunt u contact opnemen met Linda Zeegers via lindazeegers@hotmail.com of nummer 06 19077705.
Het boek is online te koop via ondermeer startuporstartapp.nl, boekenbestellen.nl, bol.com en de boekhandel. ‘Start-Up or Start-App : Why Breakthrough start-Ups often fail’, ISBN 978-90-9032622-1