Idee
Je had een goed idee en bent daarmee een bedrijf begonnen of je vader had dat idee, zette een bedrijf op en jij hebt dat overgenomen. Het ging goed, er was veel vraag en veel geld in de markt en de zaak ontwikkelde zich eigenlijk vanzelf voorspoedig. Maar nu wordt, in de lang aanhoudende economische crisis met herhaaldelijk terugkerende recessies (we spreken niet meer van een dip of een double-dip maar van een triple-dip), de vraag drastisch minder of valt hij in sommige bedrijfstakken zelfs grotendeels weg. Je ontdekt dat een mooie omzet lang niet altijd vanzelfsprekend meer is. Herken je dat?
Ontdek
Zaken die lang onder het succes verborgen bleven worden pijnlijk zichtbaar. Tot je grote ontzetting ontdek je dat je product word ingehaald door andere, betere, goedkopere producten. Of je moet vaststellen dat er concurrenten bij zijn gekomen die hetzelfde oude product verpakt hebben in een geweldig nieuw service concept, gebruik makend van de nieuwste (ICT) innovaties en multi- en sociale media. Nieuwe klanten komen er niet meer bij en bestaande klanten stappen over naar de concurrentie.
We herkennen dit allemaal en zien het gebeuren. Voorbeelden te over: de bouw (architectenbureaus en aannemerij), reisbureaus, adviesbureaus, makelaardij, notariaat, detailhandel, autodealers etc.
Veel (MKB) bedrijven waren vrijwel alleen maar bezig met wat ze al jaren deden, zo je wilt met de waan van de dag, en hadden onvoldoende aandacht voor veranderingen in de maatschappij en ontwikkelingen in hun branche.
Natuurlijk is het niet allemaal de schuld van de ondernemer, we lijden allemaal onder de crisis, maar toch is het goed om eens te kijken of we het zelf wel zo goed doen en deden.
Waardoor kenmerkt zich de goede (MKB) ondernemer?
Om deze vraag te beantwoorden moeten we beginnen bij de basisvraag nl. waaraan moet je product of dienst vandaag de dag voldoen? Producten worden steeds complexer en klanten steeds veeleisender en, heel actueel, ze worden steeds prijsbewuster. Het is ook makkelijk om te gaan voor de laagste prijs omdat er bijna sprake is van perfecte informatie en een perfect transparante markt. Via internet, geholpen door allerlei vergelijkingssites, kun je met een paar muisklikken het beste en goedkoopste aanbod selecteren. Internetwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond, aanbieders uit lage lonen landen (Polen in de bouw) betreden de markt en tot onze schrik of blijdschap (afhankelijk van welke kant je het bekijkt) blijken hun prijzen lager en hun kwaliteit ook gewoon goed te zijn.
Het antwoord zit in de propositie die we de markt te bieden hebben. Die propositie is een mix van product(uniciteit), prijs, kwaliteit, distributie, service etc. Om die te kunnen bieden en door de tijd heen te kunnen blijven bieden moet de ondernemer ‘van deze tijd’, zo je wilt, ‘verlicht’ zijn.
Ben jij al ‘verlicht’?
Om aan al de genoemde punten te kunnen voldoen moet je voortdurend alles uit de kast halen, beter gezegd uit je organisatie, en alles en iedereen rekruteren en betrekken. Ben jij nog een ondernemer die het heerlijk vindt de baas te zijn, ervan geniet als enige in het bedrijf te weten hoe het precies zit? Jij bent het spreekwoordelijke hoofd, je medewerkers zijn de handen? Realiseer je dan dat je het waarschijnlijk niet zult gaan redden maar tegelijkertijd jezelf ook veel tekort doet. Creëer een cultuur waarin alle medewerkers worden betrokken, laat de ideeën van onderop komen, creëer een cultuur van openheid waarin kritiek mag, waarin iedereen zich realiseert dat hij het voor de klant doet die zijn salaris betaalt, waarin iedereen zich zorgen maakt als het niet goed gaat en iedereen geniet als het wel goed gaat.
Deel uitmakend van de directie van een MKB-familiebedrijf kreeg ik van de DGA-voorzitter eens het verwijt dat ik wel niet wakker gelegen zou hebben van de penibele financiële situatie van het bedrijf. Bekomen van mijn verbazing was mijn antwoord dat, als hij wilde dat ik ervan wakker zou liggen, hij zou kunnen beginnen met te vertellen dát de situatie penibel was!
Hulp
Alleen als je op de hoogte bent dan kun je je samen zorgen maken en, nog veel beter, er samen wat aan doen: ‘Jongens, onze Poolse concurrenten werken voor €18,- per uur. Wat gaan we doen om er voor te zorgen dat de klanten ons € 35,- per uur willen blijven betalen?’
Ben jij al een verlichte ondernemer of tors je nog in je eentje de lusten en de lasten van je onderneming? Ben je het nog niet dan is het hoog tijd voor reflectie en je te realiseren wat je allemaal laat liggen.
Kom je er zelf niet uit, zoek er dan mensen bij die je kunnen helpen.
Henk Zeegers
UCOMP
innovation and business consultants